amal kebajikan

Free scan dan bersihkan komputer anda dari virus dan spyware - click ini

terima kasih la klik ni

Tuesday 17 August 2010

pernah tak dengar sayur ni

Picture from SARAH RAVEN.CO

Sayur ini biasa digunakan oleh masayarakat Jepun dan masyarakat Cina. Di separuh tempat mereka juga membuat salad dengan menggunakan bunga pokok ini. Selain dari itu ianya digunakan untuk membuat sup stok dan goreng  masakan tradisi mereka. Shungiku  di dalam bahasa China, Shungiku atau kikuna didalam bahasa Jepun.ssukgat (쑥갓) in Korean, cải cúc or tần ô in Vietnamese and mantilida (μαντηλίδα) didalam bahasa dalaman Cretan dialect  negara Greece. Nama biasa dikenali sebagai

crown daisy

garland chrysanthemum

Japanese-green

tangho

tongho

shungiku

antimonio

mirabeles

moya

kikuna

kelsang/kaysang
 
Ibu saya selalu menggunakan sayur ini bila kami membuat stimboat dan buat mi sup biasa. Kadang kala dia goreng biasa sahaja.  Aroma nya sedap dan menyelerakan.Bila dibuat stimboat daunnya ini di gunakan sebagai sayuran dan mewangikan dan menyedapkan stok sup.
 
Ianya juga boleh dimasak dengan daging masak kicap atau ala ala stew. Bunga mya boleh dibuat salad . . Gambar dibawah diambil dari .namayasai.co with many thanks.
Khasiat semulajadi sayuran ini  kaya dengan sumber vitamin A,C, carotene,calcium, iron dan potassium.

100g leaves and stalk contain:




460 mg potassium

120 mg calcium

26 mg magnesium

44 mg phosphorus

1.7 mg iron

4500 µg beta-carotene

380 µg retinol



0.10 mg vitamin B1

0.16 mg vitamin B2

0.13 mg vitamin B6

19 mg vitamin C

1.7 mg vitamin E (Alpha-Tocopherol)

250 µg vitamin K

190 µg folic acid

Phacelia - reduces nitrate leaching and attracts wildlife. Good cut flower.

Telur dadr
campurkan bahan bahan telur dadar dan akhirsekali masukkan daun tong ho yang dipotong kasar mdidalam campuran telur dadar.
Jika sesiapa yang suka makan Jepun - chawan mushi, daun ini digunakan juga.
 Tapi yangklasik buat saya bila buat stimboat mak akan membeli sayur ini sebagai dahan hijaupenuh sebesen. Rasa nya membuatkan stok stimboat bertambah perisa lagi lagi bila kita menggunakan pelbagai bahan makanan laut dan daging dan ayam.
Sayuran ini ada terdapat dipasar. Ada di jual oleh peniaga sayur berbangsa China kerana mereka akan menggunakan sayuran ini untuk masakan mereka.

ayuh mari semua mencuba sayur ini. Jangan takut sedap dan tak pahit.. malah beraroma...