Sayur ini biasa digunakan oleh masayarakat Jepun dan masyarakat Cina. Di separuh tempat mereka juga membuat salad dengan menggunakan bunga pokok ini. Selain dari itu ianya digunakan untuk membuat sup stok dan goreng masakan tradisi mereka. Shungiku di dalam bahasa China, Shungiku atau kikuna didalam bahasa Jepun.ssukgat (쑥갓) in Korean, cải cúc or tần ô in Vietnamese and mantilida (μαντηλίδα) didalam bahasa dalaman Cretan dialect negara Greece. Nama biasa dikenali sebagai
garland chrysanthemum
Japanese-green
tangho
tongho
shungiku
antimonio
mirabeles
moya
kikuna
kelsang/kaysang
Ibu saya selalu menggunakan sayur ini bila kami membuat stimboat dan buat mi sup biasa. Kadang kala dia goreng biasa sahaja. Aroma nya sedap dan menyelerakan.Bila dibuat stimboat daunnya ini di gunakan sebagai sayuran dan mewangikan dan menyedapkan stok sup.
Ianya juga boleh dimasak dengan daging masak kicap atau ala ala stew. Bunga mya boleh dibuat salad . . Gambar dibawah diambil dari .namayasai.co with many thanks.
Khasiat semulajadi sayuran ini kaya dengan sumber vitamin A,C, carotene,calcium, iron dan potassium.
100g leaves and stalk contain:
460 mg potassium
120 mg calcium
26 mg magnesium
44 mg phosphorus
1.7 mg iron
4500 µg beta-carotene
380 µg retinol
0.10 mg vitamin B1
0.16 mg vitamin B2
0.13 mg vitamin B6
19 mg vitamin C
1.7 mg vitamin E (Alpha-Tocopherol)
250 µg vitamin K
190 µg folic acid
Phacelia - reduces nitrate leaching and attracts wildlife. Good cut flower.
Telur dadr
campurkan bahan bahan telur dadar dan akhirsekali masukkan daun tong ho yang dipotong kasar mdidalam campuran telur dadar.
Jika sesiapa yang suka makan Jepun - chawan mushi, daun ini digunakan juga.
Tapi yangklasik buat saya bila buat stimboat mak akan membeli sayur ini sebagai dahan hijaupenuh sebesen. Rasa nya membuatkan stok stimboat bertambah perisa lagi lagi bila kita menggunakan pelbagai bahan makanan laut dan daging dan ayam.
Sayuran ini ada terdapat dipasar. Ada di jual oleh peniaga sayur berbangsa China kerana mereka akan menggunakan sayuran ini untuk masakan mereka.
ayuh mari semua mencuba sayur ini. Jangan takut sedap dan tak pahit.. malah beraroma...